Tomas Jakobsson

För tio år sedan kom Tomas Jakobssons första diktsamling ut, "Om jag blundar kan jag se, om jag är tyst kan jag berätta". Den var en sorts självbiografisk diktning som – långt innan de litterära debatterna om autenticitet - vittnade om en personlig resa genom tystnaden och en vägran att över huvud taget tala.
Tomas Jakobssons nya diktsamling "Orden ur Sunnansjön" har en annan resa som fond: från en stad till en stuga vid en sjö.


Med poetisk känslighet avläser han vad denna resa mellan stad och landsbygd, mellan kultur och natur, gör med språket och det inom oss som alstrar det. Det hela utvecklar sig till ett slags dialog – eller är det en strid på liv och död? – som gestaltar vår tids stora konflikt mellan människa och natur.


Diktsamlingen kan också ses som ett möte mellan den klassiskt modernistiska och den samtida språkinriktade poesin. Och, inte minst, som en kärleksdikt:

"Allt som finns


bär spår av den allra första


rörelsen, och under det ögonblick

vi korsade varandras omöjlighet


sprängde vi sönder varandras liv."

 

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   |   Telefon: 026-10 75 50   |   Postadress: MEYERS Lysgatan 35,802 86 GÄVLE