Trasiga ambulanser

Landets ambulanser är i sämre skick och har fler påtalade brister vid kontroll än andra utryckningsfordon, som polisbilar och brandbilar. Det kan leda till en försämrad patientsäkerhet, menar Riksrevisionen som granskat statistik från Bilprovningen.

Problemet är att det saknas tydlig central styrning och att det sparas in på antalet ambulansbilar samtidigt som arbetstrycket ökat rejält, enligt Janne Kautto, ordförande för Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor:
– Vi har ju fordon som havererar flera gånger i veckan av olika skäl. Min erfarenhet är att det är bristande underhåll, för våra ambulanser i Sverige i dag rullar extremt mycket, säger Janne Kautto.
– Förr i tiden hade man alltid en extra bil per station just för att kunna byta bil när det blir fel på ordinarie fordon. Det har man börjat dra ner på mer och mer, vilket innebär att då har vi ingen lucka för att avlasta och skicka de bilarna till service, säger Janne Kautto.

Enligt besiktningsprotokollen från Bilprovningen för 2011 underkändes nästan var tredje ambulans med krav på efterkontroll.

Marcus Eriksson, Ekot 7 Jan.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   |   Telefon: 026-10 75 50   |   Postadress: MEYERS Lysgatan 35,802 86 GÄVLE