Efter Fukushima

FORES anordnade ett seminarium om förnybar energi med Tomas Kåberger i slutet av april. Han var tidigare generaldirektör för Energimyndigheten och är nu bl.a. ordförande för Japan Renewable Energy Foundation.

Kåberger berättade om hur Japans och världens energisystem har påverkats efter Fukushima och stannade särskilt vid Kina. Där räknar man med uppdrivna världsmarknadspriser på kol, samtidigt som den inhemska kolen är dyr att bryta. Detta har bidragit till Kinas mål att bli världsledande inom förnyelsebar energi. Sedan olyckan i Fukushima har Kina inte påbörjat några nya reaktorbyggen.

När det gäller Japan noterade Kåberger att 53 av 54 kärnkraftsreaktorer stängts ner sedan Fukushima. Han berättade att om vinden hade vänt och fört med sig strålning in över Tokyo hade staden behövt utrymmas. Japans premiärminister har i efterhand sagt att detta hade varit en omöjlighet och kaoset som skulle uppkomma skulle innebära att Japan hade upphört att existera.

Hans slutsats: Utvecklingen av förnybar energi är ostoppbar.

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   |   Telefon: 026-10 75 50   |   Postadress: MEYERS Lysgatan 35,802 86 GÄVLE