Åren innan

Författare: Vibeke Bolinder
Utgiven: 20091202
Antal sidor: 220
Mått 145 x 210
ISBN13: 978-91-7111-143-2
Vårt pris: 159 kr.

 

 

Åren innan var Ingeborg prästfru och mamma, hon var en kvinna med drömmar och ett hemligt rum som ingen riktigt kom åt.

Åren innan var Vibeke en flicka som växte upp, som började frigöra sig, som kände längtan och tvekan inför vuxenlivet.

Så kom sjukdomen som tog ifrån Ingeborg allt, till sist också livet - och sparkade ut Vibeke i världen med huvudet före.

Jag känner igen. Min pappa dog helt oväntat när jag var sexton år. Det är detta djupa igenkännande som gjorde mig så gripen av Vibeke Bolinders berättelse.

Men den kan läsas på många sätt, också som ett tidsdokument om ett ganska strävsamt men ändå ombonat borgerligt liv under 1900-talets första hälft.

Vibeke Bolinder och jag träffades på sjukhus, i vårdavdelningens dagrum. Jag lystrade när hon samtalade med en annan patient.

– Heter du också Vibeke? sade vi i munnen på varandra.

Vi är ju inte så många med detta danska namn.

Det blev inledningen på en bekantskap som växte till en – tyvärr alltför kort – vänskap. När dessa rader skrivs har jag just varit på Vibekes begravning.

Vi upptäckte snart där i dagrummet att vi delade intresset för att skriva, och jag fick förtroendet att läsa Vibekes manus och vara ”bollplank”.

Det är en skakande berättelse om en fruktansvärd sjukdom. Det är en kärlekshistoria, en tonårsskildring och ett stycke 1900-tal med en doft, en ton, som är välbekant men som sällan klätts i ord.

Eftersom Per, Ingeborgs man och Vibekes far, var präst i Sandviken och sedan i Gävle finns också ett lokalhistoriskt spår i boken, med sidospår till Stockholm, Eksjö och Uddevalla.


Vibeke Olsson Falk


 

 

 

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   |   Telefon: 026-10 75 50   |   Postadress: MEYERS Lysgatan 35,802 86 GÄVLE